200 författare – Arundhati Roy

Arundhati Roy, Indien, 1961-, Meghalaya, fredsaktivist, aktivist global rättvisa, debattör, författare, se ”hjälte-almanackan” – 24 november, se även egna böckerna ”Den oändliga rättvisans matematik” och ”Priset för att leva”.

Arundhati Roy

Bok:              Den oändliga rättvisans matematik – essäer, tal, artiklar.                                              Ordfront, 2004.

Vi är många, de är få, skanderar den indiska författaren Arundhati Roy i boken Den oändliga rättvisans matematik. Roy är född i periferins Indien och har med ilska sett och upplevt hur krafter i centrum exploaterar periferin både ekonomiskt och militärt, ett centrum (eller en obscen ackumulation av makt och resurser) som hon kallar ”Imperiet”. Budskapet är tydligt: om de många går tillsammans kommer inte de få att kunna förtrycka dem mycket längre. Visst upplever många av oss mörka stunder av hopplöshet och förtvivlan när vi betraktar konflikten mellan Imperiet och dem av oss som gör motstånd mot Imperiet. De kostymklädda männen i Imperiet arbetar intensivt och är ihärdiga att sätta världen i brand och upprätthålla en världsordning där snedfördelningen är absurd.

Men det finns andra sätt att se på saken, det finns också anledning till hopp, menar Roy. Alternativrörelserna har på olika sätt redan börjat ”belägra” Imperiet. Roy skriver:

”Vi har kanske inte satt stopp för det – ännu – men vi har klätt av det. Vi har fått det att kasta sin mask. Vi har tvingat ut det i ljuset. Det står nu inför oss på världens scen i all sin råa, orättfärdiga nakenhet. Imperiet kan mycket väl dra ut i krig, men det är fullt synligt nu – alltför fult för att vilja skåda sin egen spegelbild.”

Imperiet – menar Roy – är en global elit som förverkligar en otyglad storföretagsglobalisering, som gör de rika ännu rikare och förvägrar de fattiga att leva värdiga liv. Detta kräver bland annat en internationell konfederation av lojala, korrupta, auktoritära regeringar i fattiga länder som ska tvinga igenom impopulära reformer och slå ner upproren. Några av aktörerna i Imperiet är USA:s regering och dess europeiska (och övriga) satelliter, Världsbanken, Internationella Valutafonden, Världshandelsorganisationen och multinationella företag. Roy undersöker t ex vilka konsekvenser USA:s folkrättsvidriga attacker på Afghanistan och Irak har fått för befolkningarna där och belyser den avgrundslika skillnaden mellan hur vi ser på dödade människor i periferin (t ex 500 000 döda irakiska barn p g a USA:s ekonomiska sanktioner) och dödade människor i centrum (t ex 3 000 döda efter terrorattentaten 11 september 2001). Roy skriver:

Här har vi det alltså. Den svävande skillnaden mellan […] ’massakern på oskyldiga människor’ […] och ’oavsiktlig skada’ ”.

För befolkningarna i Afghanistan och Irak ser vi fasansfulla konsekvenser. Roy skriver angående Afghanistan:

”Se det nya århundradets oändliga rättvisa. Civila som svälter ihjäl i väntan på att dödas.”

Arundhati Roys ilska, hennes språk, berör. Hon lyfter fram icke-våldsamma motståndsrörelser som världens hopp, alltså krafter som ihärdigt förnuftigt, välgrundat och icke-våldsamt konfronterar Imperiet. Vi måste visa hängivenhet för social rättvisa, annars kommer vi inte att kunna se våra barn i ögonen p g a skammen över det vi lät hända.

 

Arundhati Roys publikationer i urval:

Den oändliga rättvisans matematik – essäer, tal, artiklar. Ordfront, 2004.

Priset för att leva. Nya Doxa, 2001.

Vandra med kamrater. Oktoberförlaget, 2017.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.