200 författare – Leymah Gbowee

Leymah Gbowee, Liberia

Leymah Gbowee, Liberia, 1972-, fredsaktivist, kvinnlig fredsrörelse, kvinnors rättigheter, ickevåld, författare, Nobels fredspris 2011, se boken ”101 hjältar”, se ”hjälte-almanackan” – 10 december, se egna boken ”Tillsammans är vi starka – hur systerskap, bön och sexvägran förändrade ett land i krig”.

Bok:              Tillsammans är vi starka – hur systerskap, bön och sexvägran

                         förändrade en nation i krig. Forum, 2012.

Så här inleds boken Tillsammans är vi starka av Nobels fredspristagare Leymah Gbowee:

”Moderna skildringar av krig liknar ofta varandra, inte för att omständigheterna är lika utan för att de berättas på samma sätt. Man citerar ledare som förutspår säkra segrar. Manliga diplomater uttalar sig allvarstyngt. Och kombattanterna – alltid män, oavsett om de är regeringssoldater eller rebeller, oavsett om de beskrivs som hjältar eller skurkar – skrävlar, hotar, svänger med sina vidriga segerbyten, snackar skit och fyrar av sina vapen.

[…]

Så var det i mitt land Liberia. […] Se videoklippen. […] Titta nu på inslagen igen, men titta noggrannare, i bakgrunden, för det är där man hittar kvinnorna. Man kan se oss fly, gråta, knäböja vid våra barns gravar. I den traditionella beskrivningen av kriget finns kvinnorna alltid i bakgrunden. Vårt lidande är bara en kommentar till den stora historien. […] Är vi dessutom afrikanska kvinnor är det än mer troligt att vi blir mer marginaliserade och utmålade som enbart patetiska – med uppgivna miner, trasiga kläder, hängande bröst. Offer. Det är den bild av oss som världen är van att se och den bild som säljer.

[…]

Det här är ingen traditionell berättelse om krig. Den handlar om en kvinnoarmé i vitt som reste sig när ingen annan gjorde det – orädd, eftersom det värsta tänkbara redan hade drabbat oss. […] Den här historien har ni inte hört förut, för det är en afrikansk kvinnas historia och våra historier blir sällan berättade. Jag vill att ni lyssnar på min.”

Efter att ha läst boken är det omöjligt att betrakta Leymah Gbowee som något annat än en av de största människorna i vår tid, en sann hjältinna. I inbördeskrigets Liberia där krigsherrar ordnar ett blodigt inbördeskrig reser sig en mäktig rörelse och tvingar fram fred, en kvinnorörelse och samtidigt en fredsrörelse som övervinner kriget.

I bokens inledning framstår Gbowee som vem som helst. Det är en berättelse om landet Liberia och delvis också andra stater i Västafrika, med bland annat historia, politik och stamidentitet. Under inbördeskriget mellan Samuel Does trupper och Charles Taylors gerilla får vi inblick i vardagsliv, där död och fasa är ständigt närvarande, där kampen om överlevnaden är svår och hopplösheten tränger sig på. En berättelse om mänsklig skörhet, men också kärlek och solidaritet med familjen m fl.

Gbowee engagerar sig först i organisationerna THRP (traumabearbetning för barnsoldater) och Wanep (nätverk för fredsbyggande i Västafrika), men först när hon blir en centralgestalt i Wipnet – ett nätverk för kvinnors fredsarbete – kan de börja resa sig mot Charles Taylors brutala styre. Med ett flygblad sammanfattas hur rörelsen kan växa enormt: Vi är trötta! Vi är trötta på att våra barn dödas! Vi är trötta på att bli våldtagna! Kvinnor, vakna – ni har en röst i fredsprocessen!

Kvinnorna i Wipnet hjälper andra kvinnor att finna sina röster och det blir en snöbollseffekt. En enorm rörelse får snart internationell sympati och kvinnonätverket lyckas övertala krigsivrarna till fredssamtal och fred. Det är en hoppfull berättelse där vi ser att godheten fortfarande kan vinna i en värld som manar till herravälde och krig.

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.