200 författare – Noam Chomsky

Noam Chomsky, USA

Noam Chomsky, man, USA, 1928-, författare, USAs utrikespolitik, intellektuell.

Noam Chomsky

Bok:              År 501 – erövringen fortsätter (ur samlingsvolymen Man kan inte

                        mörda historien). Epsilon Press, 1995.

I boken År 501 – erövringen fortsätter, visar en av de största intellektuella tänkarna i vår tid, Noam Chomsky, att världspolitiken de senaste 500 åren handlat om ”Det storslagna arbetet med att underkuva och erövra”, alltså Europas och deras koloniers erövring av världen.  Huvudtemat i den här världsordningen är en konfrontation mellan erövrarna och de erövrade, en konfrontation som kallats imperialism, nykolonialism, Nord-Syd-konflikten, kärnan mot periferin o s v. Spansk-portugisisk, nederländsk, fransk och brittisk dominans och överhöghet följdes av USA, som fört traditionen vidare. Chomsky skriver:

Två av den europeiska erövringens bestående drag är en centraliserad statsmakt som är hängiven den privata företagsamheten och makten, samt det rationella och organiserade användandet av ett grymt våld.”

Andra varaktiga teman är enligt Chomsky den självgodhet som plundringen, slakten och förtrycket bekläds med, samt föraktet för verklig demokrati och frihet. Resultatet har alltid blivit en grym exploatering, där lidandet för drabbade människor (t ex afrikanska slavar och indianer) varit ENORMT.

Inte minst har Chomsky studerat USA och deras framfart i världen sedan 1800-talets första hälft. Chomsky har i årtionden granskat den råa maktideologin i den amerikanska maktapparaten samt vilka konsekvenser USA:s utrikespolitik fått för regioner, länder och människor runt om i världen. Här får vi förståelse för varför människor i periferin faktiskt hatar USA och allt det förtryck som USA står för. Det handlar om att bevara och stärka makten över resurserna i världen, inte minst olja, samt strävan efter att styra folkmassorna i världen med hjälp av militärt våld och olika typer av styrning (ideologisk, politisk, ekonomisk). ”Kommunism” och ”terrorism” har efter 2:a världskriget varit de beteckningar som använts för allt som man i maktpolitiskt avseende behövt ”styra rätt”.

Vår (USA:s) fullkomlighet – skriver Chomsky – är ett axiom, och därav följer enligt en obestridlig logik lovord över våra egna brott, inte som någon ursäkt utan som en skälig hyllning till vår storslagenhet. Att hålla tyst om våra brott är bara aningen mindre förtjänstfullt än att ge dem sitt entusiastiska bifall, och de som inte fattar dessa ”sanningar” kan fördömas för ”oresonligt hat mot USA”.

Med Chomsky får vi gedigen kunskap med tillförlitlig källinformation som ingen seriös sanningssökare kan ifrågasätta. Kanske är det hans uppräkningar av bevis, själva omfattningen av det han håller på med, hans oförtröttlighet – som imponerar mest. Redan en bråkdel av de bevis han sammanställer räcker till för att övertyga en människa med öppet sinne. I en tid när yttrandefriheten nästan överallt auktioneras bort till dem som bjuder mest för att ”leda opinionen” i en viss riktning behövs människor som är nästan ”galet” envisa på jakt efter djupare sanningar.

Chomsky har gett ut en lång rad politiska böcker, ofta med samma tema och samma mönster, men alltid med ny dokumentation och från olika delar av världen. Förutom den nedan rekommenderade boken vill jag främst lyfta fram Hybris: USA:s strävan efter global dominans (2004).

Noam Chomskyspublikationer i urval:

År 501 – erövringen fortsätter. Epsilon Press, 1995. (ur samlingsvolymen Man kan inte mörda historien).

Hybris – USA:s strävan efter global dominans. Ordfront, 2004.

Att förstå makten. Ordfront, 2007.

Skurkstater – den starkares rätt i världspolitiken. Ordfront, 2001.

11/9. Ordfront, 2001.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.