Om bloggen

OM BLOGGEN
Jag vill med denna blogg lyfta fram 1000 människor som gör betydande insatser för att försvara mänskliga rättigheter runt om i världen – inte minst kvinnors och barns rättigheter. Det blir också människor som försvarar miljön och därmed bidrar till hållbar utveckling på jorden.

Dessa människor är starka förebilder, som jag vill lära mig alltmer om. Dels kommer jag att söka information om dem själv och lägga ut, dels hoppas jag på att några av er bloggare vill bidra med information om några av dem, skriva några rader om vad som gör att ni ser upp till just den personen. I takt med att jag lär mig mer och mer kommer vissa av förebilderna att bytas ut, så att det hela tiden är de 1000 förebilderna jag ser upp till allra mest som presenteras. Så småningom hoppas jag bli en ”auktoritet” på området mänskliga förebilder i världen.

Av de 1000 förebilderna kommer du att hitta 800 på kartan på startsidan. Av dessa 800 människor är en stor majoritet kvinnor, dessutom ”yngre” kvinnor, födda på 1960-talet eller senare. Enligt mitt tycke är det oftare kvinnor än män som gör det där goda, som världen behöver. Med starka kvinnor som kämpar för kvinnors och barns rättigheter utvecklas samhällen i en bra riktning. Anledningen till att jag gärna valt yngre kvinnor (och män) är att dessa förhoppningsvis har många år kvar att ge och att man kan följa deras arbete in i framtiden.

När du som bloggare vill hitta mina förebilder kan du välja förebilder utifrån länderna i världen. Ju fler invånare i ett land, desto fler förebilder representerade. Är man intresserad av t ex Grekland kan man klicka på Europa, leta upp Grekland och få fram förebilderna därifrån.Vill du veta den exakta fördelningen av de 800 förebilderna kan du hitta detta under information här nedanför under ”Om bloggen – om urvalet av förebilder”.

De andra 200 förebilderna hittar du på bildspelet till höger på startsidan. Detta är förebilder som man kan lära sig om genom att läsa deras böcker. Författare och skribenter som lyfter fram sådant som jag anser att världens människor borde lära sig och ta till sig för att kunna bygga en bättre värld. Av dessa 200 tänkvärda personer kommer många från Sverige, och även andra västerländska länder är överrepresenterade. Det är väl helt enkelt så att det tankegods som finns i böcker på svenska – där finns en naturlig överrepresentation av svenska och västerländska personer. Jag är noga med att försöka välja de 200 författare som med sitt ”tankestoff” eller sin verksamhet bidrar allra mest till idéer om/förståelse för hur man bygger en så bra värld som möjligt för så många som möjligt.

Bilderna på bloggen är hämtade från Wikipedia eller flickr.com, under ”All Creative Commons”, vilket betyder att bilderna är fritt tillgängliga för alla. I vissa fall har jag beskurit dem för att de ska passa i format.
Texterna om förebilderna är antingen skrivna av mig själv – ansvarig utgivare – eller av någon av er bloggare.

 

Om bloggen – om urvalet av förebilder

1000-listan – här hittar du samtliga 1000 förebilder (justeras allt eftersom)

Om mig – bloggens kreatör

Här kan du skriva till mig, om du vill hjälpa mig med bloggens innehåll

Tillbaka till startsidan

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.